Wat verandert er in 2025 voor wie een woning bouwt in Vlaanderen?
- Algemene Bouwonderneming Debal Erik
- 14 mrt
- 2 minuten om te lezen
Belangrijkste veranderingen op een rij
Bent u van plan om een woning te bouwen of te verbouwen? Dan is het goed om te weten waar u vanaf 2025 rekening mee moet houden. In dit artikel zetten we de belangrijkste veranderingen voor u op een rij.

Geen aardgas in nieuwbouwwoningen
Vraagt u na 1 januari 2025 een bouwvergunning aan voor een nieuwbouwwoning? Dan moet u er rekening mee houden dat u geen aansluiting op het aardgasnet kunt krijgen. U moet vanaf dan uw woning verwarmen met duurzame methodes zoals een warmtepomp.
Gebruik van hernieuwbare energie is verplicht
Daarnaast moeten nieuwbouwwoningen ook verplicht hernieuwbare energie opwekken. Dit kunt u bijvoorbeeld bereiken door zonnepanelen of zonneboilers te installeren. Elke nieuwbouwwoning of woning die ingrijpend gerenoveerd wordt, moet maandelijks 15 kWh/m² aan hernieuwbare energie produceren. Voor niet-residentiële gebouwen is dit 20 kWh/m².
Woning kopen? Minder registratierechten betalen
Koopt u een woning, dan dalen de registratierechten van 3% naar 2%, op voorwaarde dat u er zelf woont en dat het uw enige woning is.
Aanpassing van de EPC-eisen en -premies
Woningen met een energieprestatiecertificaat (EPC) E of F moeten verplicht gerenoveerd worden om een betere energiescore te bereiken. Vanaf 2025 is het doel om het label D te behalen. Bovendien wordt de renovatietermijn verlengd naar zes jaar.
EPB-eisen voor verwarmingssystemen wijzigen
Een verwarmingssysteem dat gebruikmaakt van water (zoals bijvoorbeeld radiatoren of vloerverwarming) moeten vanaf nu een rendement van 130% hebben. In het geval van een nieuwbouwwoning heeft dit als gevolg dat de ontwerpvertrektemperatuur maximaal 45°C mag zijn. In de praktijk betekent dit dat u een warmtepomp moet gebruiken.
Met deze maatregelen wil Vlaanderen tegen 2050 klimaatneutraal zijn op het vlak van bewoning. Heeft u bouw- of verbouwplannen, dan doet u er goed aan rekening te houden met de nieuwe regels en zo nodig stappen te ondernemen.
Aarzel niet om ons aan te spreken als u meer informatie wenst.
Comments