top of page
Zoeken
 • Algemene Bouwonderneming Debal Erik

Uw gids voor verplichte renovaties en beschikbare premies in 2024

Lees in deze blogpost alles over de renovatieregels en premies

Vanaf 2023 zijn er nieuwe regels van kracht omtrent verplichte renovaties van woningen met een slecht energieprestatiecertificaat (EPC). Als woningeigenaar dient u binnen vijf jaar na aankoop uw woning te upgraden naar minimaal een EPC-label D.


energiebesparende systemen

Financiële voordelen en premies bij verbouwingen

 • Mijn VerbouwPremie. Dit is een premie voor verschillende renovatiewerken.

 • Verlaagd btw-tarief van 6% i.p.v. 21%. Voor sloop- en renovatiewerken geldt een verlaagd btw-tarief in heel België.

 • Premie dakrenovatie. Deze premie geldt voor werken zoals dakisolatie, asbestverwijdering, het plaatsen van dakbedekking enz.

 • Premie werken aan buitenmuren: Deze premie geldt voor werken zoals na-isolatie van een spouwmuur, buitenmuurisolatie plaatsen, afbreken en plaatsen van balustrades enz.

 • Premie vloerwerken. Deze premie geldt voor werken zoals nieuwe vloerisolatie, behandeling van stabiliteitsproblemen, dekvloer aanbrengen en vochtproblemen.

 • Premie ramen en deuren. Deze premie geldt bij de installatie van hoogrendementsglas, het plaatsen van volle buitendeuren, afbreken en plaatsen van balustrades bij lage ramen enz.

 • Premie binnenrenovatie. Deze premie geldt voor werken aan uw plafond, de binnenmuren, vochtbehandeling of het plaatsen van een vaste trap.

 • Premie elektriciteit en sanitair. Deze premie geldt voor werken aan een elektrische installatie en telecommunicatie, aan centrale verwarming, leidingen voor vloerverwarming, sanitaire leidingen enz.

 • Premie hernieuwbare energie. Zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler.

 • Renovatiekrediet met rentesubsidie. Koopt u een pand met een laag EPC dan kunt u genieten van een renovatiekrediet met rentesubsidie. Zowel appartementen als woningen met een EPC-score van E of F komen in aanmerking. Als u uw woning renoveert naar minimaal een EPC-label D, krijgt u zelfs een deel van de rentevoet op de lening die u voor de renovatie hebt afgesloten terugbetaald. Deze maatregel is enkel nog heel 2024 geldig. Januari 2025 wordt dit permanent stopgezet.

 • EPC-labelpremie. Als u uw woning binnen de 5 jaar zo grondig renoveert dat het EPC-label aanzienlijk verbetert, dan kunt u hiervoor een premie krijgen.


In essentie komt het neer op dit

Bij de aankoop van een woning met een EPC-label E of F bent u verplicht om een aantal ingrijpende energetische renovaties uit te voeren. De bedoeling is dat de woning energiezuiniger wordt. Belangrijk om te weten is dat de uitvoering van de werken door een erkend aannemer een vereiste is om in aanmerking te komen voor de meeste premies. Het is ook belangrijk om goed te onderzoeken op welke premies u recht heeft en wat de voorwaarden zijn. De regels en bedragen kunnen verschillen per regio en worden regelmatig bijgewerkt.


Heeft u renovatieplannen en wilt u graag meer weten over de regels en premies voor 2024? Neem dan contact op met Algemene Bouwonderneming Debal Erik BVBA in Roeselare.


4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page